Sveicināti!

 

ABAVAS ģimenes vīna darītava ir Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimenes izveidots un attīstīts uzņēmums, kurš nodarbojas ar kvalitatīvu dzērienu darīšanu no Latvijā audzētiem augļiem un ogām.
 

Vīna darītava ir dibināta 2010.gadā un īsā laikā ir kļuvusi par vadošo Latvijas vīna darītavu.  Mūsu dzērieni ir augstu novērtēti  prasīgu pazinēju vidū gan Latvijā, gan ārzemēs. 

 

Mūsu saimniekošana notiek Kurzemē: 

netālu no Sabiles, Abavas upes ielejas dienvidu nogāzē Barkānu ģimene kopj un attīstīta vienu no lielākajiem vīnogu dārziem Latvijā, savukārt, Ārlavciemā, netālu no Tukuma, ābeļdārzu vidū,  atrodas pati dzērienu darītava un vīna pagrabs.

Liene un Mārtiņš Barkāni

 

Vīna darītava ABAVAS ir Mārtiņa un Lienes Barkānu ģimenes lielais sapnis, kas realizēts, lai darītu kvalitatīvus dzērienus no Latvijā audzētiem augļiem un ogām.

Stāsts par vīna darītavu ABAVAS sākās ar aizrautīgu mīlestību pret vīniem un ticību, ka arī Latvijas klimats ir piemērots, lai darītu lielisku vīnogu vīnus.

Iedvesma un vēlme iekopt vīna dārzu un izveidot vīna darītavu Latvijā Mārtiņam un Lienei radās 2007.gada rudenī, apceļojot Itālijas mazās vīna darītavas Toskānā. Sākotnēji tika realizēts sapnis par vīnogu audzēšanu un vīnogu vīna darīšanu Latvijā. Šim nolūkam ģimene iegādājās lauku īpašumu 3km no Sabiles, un tas atrodas Abavas upes ielejas dienvidu nogāzes augšdaļā.

2010.gada vasarā, īstenojot ES Lauku atbalsta programmas apakšprogrammu „Atbalsts jaunajiem lauksaimniekiem”, Sabiles īpašumā tika iestādīts vīnogu dārzs. Nu jau paralēli vīnogām saimniecībā tiek audzētas arī upenes, avenes, zemenes, rabarberi un plūškoki. Ir izveidota sava ābeļu šķirņu kolekcija, kas 2014.gada rudenī pārtapa jaunā ābeļdārzā.

Vīnogu audzēšana Latvijas klimatiskajos apstākļos ir eksperimentāla un riskanta nodarbe, kurā pieredze nāk ļoti lēni, tāpēc jau 2008.gadā Mārtiņš Barkāns paralēli vīnogu stādīšanai uzsāka vīnu raudzēšanu no Latvijas ogām un āboliem. Sākotnēji mājas apstākļos, līdz viņam 2009.gadā viņam pievienojās diplomēts agronoms Ivars Gaiļūns, plašām zināšanām apveltīts, aizrautīgs jaunu ideju attīstības entuziasts. Jau 2010.gada Sabiles vīna svētkos Mārtiņš ar Ivaru piedāvāja nogaršot pašu brūvētos augļu vīnus. Pozitīvās atsauksmes iedvesmoja un tika nolemts reģistrēt vīna darītavu.

Vīnogu audzēšanas un vīna darīšanas pieredzi Mārtiņš un Ivars ir apguvuši Vācijā, kā arī regulāros pieredzes apmaiņas braucienos pie Itālijas, Austrijas un Čehijas vīndariem.


Pēc vairākiem darbības gadiem Abavas vīna darītava veiksmīgi iekārtota bijušā konservu ceha telpās Slampē, netālu no Abavas upes sākuma.
Esam priecīgi, ka pēc vairākiem veiksmīgi realizētiem Eiropas projektiem mums ir izdevies izveidot mūsdienīgu un modernu vīna ražotni.

Šobrīd ABAVAS komanda ir neticami izaugusi, saražotais dzērienu daudzums katru gadu proporcionāli palielinās, un ar lepnumu varam sevi dēvēt par Latvijas lielāko vīnadarītavu.

Ik gadu Latvijas augļu un ogu vīna konkursā, profesionālas žūrijas vērtējumā un sīvā konkurencē, ABAVAS dzērieni saņem konkursa galvenās balvas un industrijas profesionāļu uzslavas. Tāpat vīnadarītava jau vairākus gadus pēc kārtas iegūst galvenās balvas Eiropas lielākajā ābolu dzērienu konkursā "Apfelweinmesse".